Европска недеља програмирања- Code Week 2018

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позивало је све заинтересоване школе, удружења и појединце да се и ове године укључе у европски пројекат „Недеља програмирања“ Code Week 2018, која се одржала у периоду од 06. до 21. октобра 2018. године.

Недеља програмирања је догађај који промовише изражавање креативности кроз програмирање. На сајту www.codeweek.rs је написано: ,,Програмирање је пресудно за разумевање начина на који користимо рачунар и све доступне алате. Основне вештине програмирања ће бити потребне за многа занимања будућности, а више од 90% занимања у данашње време захтева одређана знања у области информационо-комуникационих технологија.“

У Европској недељи програмирања биће на различите начине анимиран већи део ученика целе школе. Биће позвани да учествују у активностима путем школског сајта. Млађи ученици ће већином учествовати у активностима без компјутера и неки ће имати прилику да уче кодирање помоћу роботића, а старији ће више пажње посветити игрицама за учење програмирања. Свим ученицима школе биће скренута пажња на безбедно понашање на интернету, као и на значај ненасилне комуникације. Биће ангажован већи број учитеља и наставника.

Млађи ученици:

Од цртања до програмирања

У неким одељењима првог и трећег разреда учитељице Тања Олеар Гојић, Мирјана Тишма, Јелена Стојановић и Марија Алексић играма за развој алгоритамског начина мишљења картама и програмирањем едукативних роботића кроз неколико радионица обележићемо Европску недељу програмирања.

     

MATH+CODE=FUN

Догађај је део eTwinning пројекта “Math + Code = Fan” учитељице Тање и ученика I6 одељења, у који су укључени ученици из Пољске, Грчке, Турске и Србије. Активноти: кодирање у различитим писмима Морзеово, Брајево, Moon , Picture Art, игре за учење програмирања  (CodeRoby) – онлајн програмирање (code.org, LightBot etc.) – програмирање роботима (Ozobot, DOC, Lego WeDo) .

          

Старији ученици:

Upoznavanje učenika sa robotom mBot     и       Gorana_Paštar1

Наставнице Бранислава Мандић и Горана Паштар презентовале су пред бар 90 ученика програмирање у блоковима (употребом едукативног средства за учење кодирања/програмирања, електронике и роботике mBot); – вршњачка едукација (прошлогодишњи такмичар Деспот Максимовић VIII3 у области роботике и интерфејс технологија демонстрирају млађим ученицима “превуци и испустити“ рачунарско – графички софтвер Mblock и функција које mBot има у циљу популаризације роботике и програмирања).

н

Let’s Begin Our Coding Journey!

Наставница Инела Кадрић је у оквиру својих група учила ученике да користе визуелни програм за учење програмирања Scratch.  Деца по принципу превлачења блокова са наредбама стварају анимацију, игру или причу.

Code.org 

Наставнице Данијела Алуровић и Весна Петковић уз помоћ сајта code.org деца уче како да програмирају уз едукативне игрице као што су Angry Birds, Minecraft…. Овим путем лако се савладавају блоковне команде и наредбе.

  1. Lightbot    игра ге превлачењем команди. Да би играли кликните на слику или линк
  2. CodeMonkey    Ова игрица је мало захтевнија јер дете мора пратити правила која су на Енглеском. Уколико и не зна енглески, а добро закључује, на основу датих примера може да закључи шта треба да ради. Овде је јако битно да прати кодове који се исписују да би их само писало…

    

ГАЛЕРИЈУ фотографија погледајте ОВДЕ.

Координатор Тања Олеар Гојић

Code Week Leading teacher for Serbia

 

This entry was posted in акције и пројекти. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.