Наши ученици на 10.Фестивалу науке – За чисту десетку!

Ученици наше школе посетили су 10. Фестивал науке под слоганом За чисту десетку. Ученици млађих разреди ( III-4, III-5, III-6) су ишли у четвртак 15. децембра, а у петак 16. децембра ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда у оквиру планираних активности Зеленог тима са Гораном Паштар, Светланом Контом и Наташом Исаков.

Истовремено су ученици наше школе учествовали у ликовном конкурсу ,,Мој изум за чисту десетку”

festival-nauke-1

 Програм Фестивала је био садржајан и занимљив, богат експериментима, новим сазнањима и открићима, прилагођен свим узрастима и интересовањима.

 

Посматрали смо и учествовали у експериментима из хемије… Видели како изгледа биће које може да живи и у свемиру- тардиграда… За шта је све крив дувански дим и како утиче на здравље? Посматрали смо кроз очи еволуције и открили како животиње виде нас. Правили смо отиске прстију, огледала од сребра, посматрали под микроскопом бактерије и маховине. Научили шта можемо да сазнамо из дрвета, како биљке виде, чују и осећају.

Видели смо различите шећере које можемо јести али и обући, а такође да видимо колико шећера има у намирницама које свакодневно уносимо. Видели смо скелете домаћих животиња, рад срца и екосистеме слатких вода. Пробали да возимо „пијани“ (симулација вожње у алкохолисаном стању) и увидели штетно дејство алкохола и психоактивних супстанци на наш нервни систем, на наше понашање и самоконтролу.

У Теслиној зони смо се играли звуком, свирали на цевима, видели змију-робота, играли кроз ласерске зраке. Прошетали смо и кроз одељак за мале генијалце, где су извођени огледи са хемикалијама из домаћинства, прављени микроскопи од веб камера и извођене радионице, математичке заврзламе, склапали лего коцке.

И када су ученици старијих разреда мислили да је дошао крај њиховој посети, уследило је велико изненађење. Велика научно фантастична бина на којој су научнице из Естоније показивале узбудљиве експерименте са пламеном и експлозијама.

Пуни утисака, веома задовољни и видно одушевљени закључујемо да је 10.Фестивал науке био за „чисту десетку“.

Аутор првог филма Наташа Исаков, наставница биологије, а другог Тања Олеар Гојић, учитељица.

This entry was posted in акције и пројекти. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.