Планинарска акција ,,Кораком до здравља- Фрушка гора“ са ПК Балкан

У суботу 4. новембра 2017. године одржана је једнодневна акција подмлатка ПК Балкан ,,Кораком до здравља- Фрушка гора“ којој смо се придружили и овај пут. Диван сунчан дан, дивно друштво и тура од око 9 км предивним крајем. Децу из својих одељења водиле су Марија Алексић, Мирјана Тишма и Тања Олеар Гојић. Наша група је бројала 23 члана.

Планинарско спортски клуб Балкан за најмлађе чланове за ПОДМЛАДАК ПСК “БАЛКАН”, организобвала је  једнодневну акцију на Фрушкој гори. Уз пут смо обишли Сремске Карловце и Стражилово. Пешачили смо око 9 километара. За акцију су се могли пријавити деца и родитељи из наше школе и имали смо превоз директно од школе.

Обилазак и ове планине се савршено укапа у План и програм предмета Природа и друштво за 4. разред, јер смо скоро учили о рељефу Србије, тако да су ученици могли да утврде знања о рељефу, флори и фауни наших планина, али и да уживају у прелепом крајолику јесењег амбијента.

Фрушка гора, је острвска планина и национални парк у Срему. Највећи део Фрушке горе се налази у Војводини, док мали део залази у источну Хрватску у Вуковарско-сремску жупанију. Фрушка гора се простире дужином од око 75 км и ширином 12 до 15 км и захвата површину од 255 км2м, проглашена је 1960. националним парком и тиме постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539м)

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

07:00 часова Окупљање
08:30 часова Долазак у Сремске Карловце. Упознавање деце са културно-историјски заменитостима Карловаца.
У Сремским Карловцима видели смо: Саборну цркву Светог Николе, Зграду Патријаршије, Карловачку гимназију, Православну богословију, Фонтану четири лава. Након разгледања возимо се ка Стражилову.

Стражилово је најпознатије излетиште у оквиру НП Фрушка гора, удаљено 4 км од Сремских Карловаца. Захваљујући слави и значају Бранка Радичевића, чувено је ђачко стециште и место јединственог песничког ходочашћа.

Пешачење започињемо из НП Стражилово, излазак до споменика Бранку Редичевићу и још 10-так км. На крају пешачења пауза код планинарског дома “Стражилово”.

Иако је било планирано да се планинарење заврши у планинарском дому, оно се завршило на задовољство свих планинара у манастиру Велика Ремета.

    

Погледајте ФОТО ГАЛЕРИЈУ.

Координатор Марија Алексић

This entry was posted in акције и пројекти. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.