Подршка за онлајн пробни заршни тест

Драги ученици,

Надамо се да сте добро и да успевате да завршите све задатке које добијате од својих наставника у облику који нам је наметнуло ванредно стање. Ближи се крај школске године, па и нови захтев за ученике осмог разреда. Као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да спроведе завршни испит на крају основне школе како би се ученицима обезбедило стицање сертификата о завршеној основној школи и омогућило спровођење законом регулисане процедуре уписа у средње школе.

Ове школске године имамо специфичну ситуацију због корона вируса. Први пут имаћете онлајн-тестирање којим ће вам се омогућити самопроцена знања. Можда сте ову информацију дочекали с негодовањем и помислили да то није потребно јер су најавили и тест у штампаном облику када се вратимо у школске клупе, а можда и не. У сваком случају, нема места за панику. Шта то значи? Основна сврха овог тестирања јесте да стекнете увид у ваша постигнућа у предметима који су обухваћени завршним испитом и да у односу на резултате пробног завршног испита по потреби додатну пажњу посветите оним предметима и областима у којима нисте били задовољни својим одговорима, то јест постигнућима.

Ваши наставници вредно раде с вама користећи збирке задатака за завршни испит и уџбенике од петог до осмог разреда (могућност коришћења комплета „Креативног центра“ и „Клета“). Пошто ће се тестирање одвијати у недовољно контролисаним условима (до сада се то радило у посебним просторијама школе: фискултурна сала, свечана сала и трпезарија), најважније је да тестове урадите сами, без ичије помоћи, без коришћења уџбеника. Резултати теста се неће оцењивати, али ћете добити резултате. Ваши предметни наставници ће сазнати шта вам је представљало тешкоћу, па ћете то моћи да савладате до завршног испита. Зато вам предлажемо да се у што већем броју прикључите овом тестирању и схватите га само као начин да проверите себе и своје знање, и касније га искористите као показатељ на чему треба додатно да радите.

Надамо се да ће епидемија престати, да ћете се вратити у своје клупе и завршни испит полагати у својој школи. Не треба да се плашите, имате довољно времена да питате за све што вам није јасно, да провежбате и успешно урадите завршни испит.

Онлајн-тестирање ће бити организовано у следећим терминима:

22. априла — ТЕСТ ИЗ СРПСКОГ (МАТЕРЊЕГ) ЈЕЗИКА

23. априла — ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

24. априла — КОМБИНОВАНИ ТЕСТ

Остале информације у вези са завршним испитом добићете од својих разредних старешина.

 СРЕЋНО!

This entry was posted in обавештења. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.