Полудневни излет другог разреда 2017 : Радмиловац- Мали Дунав

Ученици Већа других разреда су посетили  Огледно добро Пољопривредног факултета -Радмиловац – Центар за рибарство и примењену хидробиологију ,, Мали Дунав“. Оно је вредна задужбина Радмиле – Симе и Милана Вукићевића који су тестаментом далеке 1941. своје имање даривали за практичну обуку студената Пољопривредног факултета у Београду.

Како пише на  паноу на улазу у центар:

,,Мали Дунав“ је научни и образовни парк за велике и мале истраживаче, за све оне који воле воду и живи свет у води и око воде. То је простор на коме се могу стећи нова знања и вештине, усавршити постојећа, бавити се озбиљним истраживањима или једноставно уживати.

Мисија центра: Да се боравком на ,,Малом Дунаву“ упозна река Дунав, живот у њему и око њега, подстакне стваралачки дух, да допринос развоју свести о значају усклађености савремених техничких и технолошких достигнућа са природним законитостима, унапреди еколошка свест, знање и спознаја значаја водених екосистема за опстанак човека.

  

Ученици су се упознали са пројектом Еколошке оазе „Мали Дунав“, која нам говори о Дунавском региону, о државама и градовима кроз који протиче, о историји и култури народа који су живели или живе поред Дунава, о биљном и животињском свету у Дунаву, о туризму и риболову, укључујући и занимљиве теме из заштите животне средине. Све ово је представљено на макети реке Дунав, речицом дугом 1425 м, где сваки метар речице симболизује 2 км природног Дунавског тока. Обилазак Еколошке оазе пропраћен је краћим предавањима стручњака Пољопривредног факултета, прилагођено узрасту деце. Видели смо: Акваријум са дунавским врстама риба, Зоо-врт са воденим птицама, мини водену ботаничку башту, музеј рибарства смештен у алаској колиби, сојеницу… Следила је  пројекција филма о животу у водама Дунава и око њега тј. о риби младици и други филм о настанку Огледног добра Мали Дунав из презагађеног потока Шугарац. Деца су била одушевљена окружењем, али и могућношћу да пецају, возе се чамцем, а посебно што су имали директан додир са природом и воденим екосистемом. Сајт центра је www.cefah.agrif.bg.ac.rs

Слике погледајте у ГАЛЕРИЈИ

This entry was posted in културна делатност. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.