Почела је Недеља дигиталних вештина- All Digital Week 2018

Ове године Недеља дигиталних вештина одржава се од 19. до 25. марта у телецентрима, школама, библиотекама, организацијама цивилног друштва, јавним управама и едукативним центрима широм Европе.

Недеља дигиталних вештина је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Организује се сваке године у марту под покровитељством организације  ALL DIGITAL која представља мрежу телецентара Европе. Од 2010. носила је име Онлајн недеља, а од ове године кампања мења име у Недеља дигиталних вештина (All Digital Week) са жељом да нагласи важност поседовања  адекватних компетенција за коришћење садржаја доступних на интернету као и вештине владања дигиталним технологијама уопште.

У нашој земљи организоваће се бројне активности на различите теме од дигиталне писмености до безбедности на интернету, програмирања, подизања свести међу грађанима о онлајн сервисима и начинима учешћа у формирању јавних политика и одлука које се тичу грађана. Као и претходних година нагласак ће бити на подстицању младих и незапослених да стичу и унапређују своје дигиталне вештине и промовисању каријера у области информационих технологија.

Недеља дигиталних вештина ове године у целој Европи усмерена је на:
• Изградњу поверења у технологију кроз развој критичког мишљења и медијске писмености (укључујући и свест о постојању лажних вести, говора мржње и злоупотребе друштвених медија и заштита од тога).
• Коришћење приступа целоживотног учења у унапређењу дигиталних вештина у економији која се константно мења и све више се заснива на дигиталним технологијама.

И ове године активирана је апликација (Бројач- слика И ја учествујем) која бележи учешће људи из свих земаља Европе. Молимо вас региструјте се као учесници из Србије. На тај начин  допринећете промовисању активности наше земље у области дигиталног укључивања, али и омогућити да се добије податак о укупном броју Европљана укључених у кампању. Сваки учесник треба да кликне на бројач и затим направи још три клика мишем одговарајући општа питања и тиме је ваше учешће званично регистровано. Бројач је активан. Одговара се на питања колико имате година, који сте пол и да ли сте ученик, запослени тј. тренутни статус

ЗАШТО СУ ВАЖНЕ ДИГИТАЛНЕ ВЕШТИНЕ?

Дигитална писменост је захтев модерног доба који представља склоп знања и вештина које се односе на информационо-комуникационе технологије. У Србији је још увек знатан број дигитално неписмених и оних који никада нису користили Интернет и рачунаре.

Дигитална компетенција једна је од 8 кључних компетенција, према препоруци Европског парламента, и односи се на познавање и ефикасно коришћење дигиталних технологија за информисање, комуникацију и решавање основних проблема у свим аспектима живота, али и критички однос према њиховом значају и утицају. Учешће у друштву у дигиталном добу захтева компетенције у вези са технологијама. Те компетенције су у 21. веку потреба и зато их данас доживљавамо као животне вештине, попут писмености и рачунања.

Током Недеље дигиталних вештина сви учесници имају прилику да стекну или унапреде своје е-вештине. Кроз различите активности ће се охрабрити сви они који се устручавају да стекну вештине које ће им омогућити да искористе добробити дигиталних технологија, започну своје сурфовање интернет пространством, да то чине на безбедан начин, и да раде, да се забављају, уче и комуницирају онлајн.

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Прегледајте брошуру НЕТ и ЈА.  На нашем школском сајту имате посебну страницу која говори о ДИГИТАЛНОМ НАСИЉУ.

Деца могу да науче да како на безбедан начин и правилно да користе Интернет на сајтовима www.pametanklik.rs или www.kliknibezbedno.rs .

Родитељи и деца треба да буду упознати да свако насиље на интернету могу да пријаве на број S.O.S. телефона Министарства просвете, науке и технолошког развоја 0800 200 201 или на мејл prijava@netpatrola.rs  нелегалне и штетне садржаје.

ОСНОВЕ ПРОГРАМИРАЊА

Code  нуди могућност да деца узраста од 4 до18 година у току 20 часова кроз игру и њихове омиљене цртане јунаке науче основе програмирања. Доступан је на српском језику. Препорука да се крене од Blockly Games Offline

Lightbot    игра ге превлачењем команди. Заснива се на развоју алгоритамског мишљења.

CodeMonkey    Ова игрица је мало захтевнија јер дете мора пратити правила која су на Енглеском. Уколико и не зна енглески, а добро закључује, на основу датих примера може да закључи шта треба да ради. Овде је јако битно да прати кодове који се исписују да би их само писало…

Scratch је један од првих програмских језика који је посебно направљен за узраст од 8 до 16 година. Ученици користе визуелни програмски језик сачињен од цигала које вуку по радном простору како би оживели ликове. Различити типови цигала су окидачи за петље, креирање варијабли, иницирање интерактивности, покретање звукова и још много тога. У нашем образовном систему од ове године је у редовном плану и програму 5. разреда.

НЕКИ ДИГИТАЛНИ АЛАТИ:

 Помоћу алатке Songsmith деца могу да се опробају у певању, добију и одговарајућу музичку пратњу. Свако, без обзира на музичку писменост, може веома лако да креира своју прву песму.

Техничко упутство за употребу можете пронаћи на овом линку, а програм можете овде да преузмете.

 

 Prezi врло једноставан алат за израду презентација који даје посебан значај вашим презентацијама — анимацијама. Уместо стандардних слајдова, Прези зумира садржај који желите нагласити и додаје вашим презентацијама нову димензију. На овај начин ћете приликом презентације оставити одличан утисак на посматраче, и на лакши начин постићи циљ презентације.

 

ThingLink је доступан за десктоп рачунаре а такође iOS и Андроид таблете. То је релативно једноставан алат за коришћење: све што треба да урадите је отпремање и слика, и уређивање слике тако што се кликне на „тачке“ на слици. У „тачке“ делују као сидра и могу да садрже линкове на веб странице, неки видео или једноставно друге слике или текстове. Ученици ће моћи да истраже слику кликом на линкове – чиме Thinglink постаје велики извор за самооткривање. Осим тога, ученици имају могућност да креирају своје означене слике… Алату можете приступити са овог линка

Током Недеље дигиталних вештина у школи су планиране различите активности.

И мало да се насмејемо: ICT алфабет :

Велики део текста преузет са сајта догађаја http://onlajnnedelja.telecentar.rs/

Координатор Тања Олеар Гојић

This entry was posted in акције и пројекти, обавештења. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.