Први индикатор UV зрачења у Србији постављен у нашој школи

Саопштење Фонда Б92 о овом догађају у нашој школи:
,,Београд, 17.септембар 2018.
У оквиру кампање систематске едукација о одговорном понашању на сунцу “Заштита за све“, коју спроводе Еуцерин Србија и Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у Основној школи “Драган Лукић” у Београду данас је постављен УВ индикатор, специјални мерач за тренутно очитавање интензитета сунчевог зрачења. Непосредно пре тога, у овој школи организована је и едукација за просветне раднике који раде са децом раног школског узраста о мерама које чине одговорно понашање на сунцу. Едукацију је водила доц. др Даница Тиодоровић, Клинички центар Ниш, генерални секретар Удружења дерматовенеролога Србије и члан Стручног савета кампање.
“Незаштићено и неограничено излагања сунцу код деце, посебно уколико је праћено опекотинама, може изазвати веома озбиљне и дугорочне здравствене последице, које се најчешће појављују у каснијим годинама живота. Управо у периодима када је сунчево зрачење најинтерзивније деца велики део свог времена проводе напољу. Зато је веома важно да их подсетимо да се заштите. Такође, важан део превенције је и да им њихови учитељи и наставници пренесу сазнања о томе које мере заштите је потребно да предузму у зависности од јачине УВ зрачења – да се склоне у хлад, обуку одећу дугих рукава и ногавица, носе капе или нанесу крему за заштиту од сунца,“ рекла је након едукације доц. др Даница Тиодоровић.
УВ индикатор данас постављен у Основној школи “Драган Лукић” у Београду, први је од неколико који ће током кампање „Заштита за све” бити донирани школама са највећим бројем ђака у Србији. У тим школама већ су одржане или су планиране едукације за просветне раднике. „Министарство просвете сматра да је превенција у свим областима веома важна када су деца у питању. Са задовољством смо подржали ову друштвено одговорну кампању током које ће информисањем о одговорном понашању на сунцу, кроз едукације и постављање УВ индикатора, бити обухваћено преко 10 000 деце раног школског узраста у Србији”, рекла је у свом обраћању медијима помоћница министра просвете, Весна Недељковић.
Просветни радници и представници медија имали су данас прилику да се увере како функционише УВ индикатор. По угледу на семафор, ниво УВ зрачења на УВ индикатору графички је приказан и класификован у три категорије: Безбедно је, Заштити се и Склони се. У зависности од интезитета УВ зрачења једна од ових позиција реагује, то јест светли. Мере заштите које је у том периоду потребно предузети једноставно и кратко су објашњене у пратећем тексту легенде, која садржи исте графичке, бојом наглашене и тиме лако препознатљиве, симболе.
„За децу школа има како образовну тако и васпитну улогу, а одговорно понашање на сунцу део је управо оних здравих навика које желимо да наша деца стекну кроз васпитање како би сачувала своје здравље у будућности. Деца најбоље усвајају поруке уколико су пренете на њима приступачан начин, зато су УВ индикатори и методе преношења знања о мерама заштите од нежељених ефеката сунца, које су део едукација, осмишљени тако да информације буду приказане на деци атрактиван и приступачан начин и изазову њихову пажњу“, објаснила је Нада Милетић Невајда из Еуцерин Србија.
Основна школа “Драган Лукић” на Бежанијској коси, коју похађа преко 1500 ђака, једна је од највећих школа у Београду. Директорка школе Александра Брајовић Зороњић каже да је веома задовољна и захвална организаторима и министарствима која ову акцију подржавају што је школа којом руководи одабрана да буде прва у којој ће бити постављен УВ индикатор:“Као колектив веома смо заинтересовани за све видове едукације која доприноси здрављу наших ученика и превенцији. Деца проводе доста времена на сунцу и зато наши прваци већ годинама уназад као поклон од школе добијају качкете, који их штите од сунца. На данас одржаној едукацији наши учитељи су унапредили своје знање из ове области и добили интересантне алате који ће им помоћи да информације о значају и мерама заштите од сунца пренесу својим ученицима“.
Присуство великог броја првака са качкетима на глави у дворишту школе приметила је и представница Фонда Б 92 Сандра Пајовић. „Драго ми је што видим да просветни радници и управа школе већ имају свест о значају заштите од сунца за децу и што их већ уче да примењују мере заштите. У оквиру ове камање предузимамо активности које ће, надамо се, имати утицај на то да подршку за формирање тих здравих навика добијају и од родитеља,“ рекла је Пајовић.
У даљем току кампање едукација о значају и мерама заштите од сунца за просветне раднике биће на располагању свим школама у електронској форми, са циљем да буде доступна свим просветним радницима широм Србије и постане део образовног програма. “

Фотографије: Фонд Б92

This entry was posted in акције и пројекти, обавештења. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.