Укључите се са нама у Онлајн недељу 2017

Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Кампања се организује сваке године у марту под покровитељством организације Телецентри Европе која представља мрежу телецентара.

GOW17-prijava

Ова слика је БРОЈАЧ. Кликните на слику лево и попуните пар података анонимно, јер на тај начин наша земља учествује у такмичењу међу земљама које имају највише учесника.

Ове године Онлајн недеља одржава се од 27.марта до 2. априла 2017. године у телецентрима, школама, јавним библиотекама, невладиним организацијама и едукативним центрима широм Европе. Активности овогодишње кампање биће усмерене на подизање свести међу грађанима о онлајн сервисима, безбедности на Интернету, кодирању и ИКТ вештинама. http://onlajnnedelja.telecentar.rs/

У оквиру овогодишње Он-лајн недеље у нашој школи имаћемо:

  • Предавања о безбедној употреби интернета и о дигиталном насиљу. Урађен је пано у шкоском холу на тему дигиталног насиља на основу брошуре Министарства просвете ,,Дигитално насиље“.
  • Ученицима нижих разреда ће поред приче о безбедности на интернету, кроз игру бити приближено програмирање.
  • На сајту школе је постављен одељак Дигитално насиље

Изузетно битна информација је да од недавно ученици, родитељи и наставници, могу да пријаве злоупотребу интернета и угрожавање безбедности деце на интернету на број телефона 19833, слањем мејла на адресу bit@mtt.gov.rs или путем електронске пријаве на порталу – http://pametnoibezbedno.gov.rs/

Користимо прилику да упутимо родитеље на већ постојеће линкове који постоје у Србији, а на којима се можете едуковати или пријавити нешто што је небезбедно. То су www.pametanklik.rs  , затим www.kliknibezbedno.rs   и www.netpatrola.rs .

Приручници поред горе наведеног:

Нет и ја Мали приручник о понашању на интернету

Бирај речи хејт спречи- зауставимо дигитално насиље- водич за родитеље

Уколико желите са својом децом да прођете кроз игрице на интернету које уводе децу у свет програмирања и програмских језика то можете на следећем линку

kurs-1

 

Почетни ниво- Почни са првим курсем за ученике који су тек научили да читају. Препоручујемо за узраст до првог разреда. ја препоручујем за сву децу која се први пут сусрецу са програмирањем без обзира на године. Занимљиво је и за маме и тате… (кликните на слику)

kurs-2

Основни ниво- Курс 2 могу да раде ученици који знају да читају и немају искуства са програмирањем. У овом курсу ученици ће писати програме који решавају проблеме и развијати интерактивне игре и приче које могу да деле са другима. Препоручено за ученике до петог разреда.( кликните на слику)

Напреднији – ко је прошао претходни ниво (кликни) Курс 3 је дизајниран за ученике који су прошли курс 2. До краја овог курса, студенти стварају интерактивне приче и игре могу да деле са другима. Препоручује се за разреде 4-5.

Баш напредни ниво од 4. до 8. разреда (кликни) Курс 4 је направљен за ученике који су прошли курсеве 2 и 3. Ученици ће научити како да решавају сложеније проблеме док уче како да комбинују различите наредбе којима могу да решавају различите проблеме. Када заврше курс 4, ученици ће бити способни да праве програме са понављањима (петљама), функцијама са параметрима, итд. Препоручено за ученике од 4. до 8. разреда.

Бесплатни Курсеви програмирања за децу од првог разреда на српском (изаберите српски на дну следећег линка): https://studio.code.org/

Тања Олеар Гојић

This entry was posted in акције и пројекти. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.