За осмаке

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика

који уписују средњу школу

Портал Моја средња школа представља платформу која Вам омогућава да извршите електронске услуге у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у први разред средње школе за школску 2021/2022. годину, за школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, са изузетком музичких, балетских и специјалних школа.

Да бисте користили електронске услуге, потребно је да будете ауторизован корисник. Ауторизовани корисник може бити искључиво родитељ или други законски заступник који има одговарајућа права приступа до података о конкретном ученику, путем налога на Порталу Мој есДневник. Односно, уколико имате налог на порталу Мој есДневник или имате налог на Националном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs, којим приступате порталу Мој есДневник, омогућене су следеће електронске услуге:

  1. подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  2. подношење приговора на резултате завршног испита
  3. подношење електронске листе жеља
  4. подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Налог на есДневнику можете добити од разредног старешине у основној школи, а налог на државном порталу за електронску идентификацију можете сами креирати регистровањем на eID.gov.rs.

Позивамо вас да, у складу са текућом епидемиолошком ситуацијом, а, пре свега, због здравља и безбедности, користите расположиве електронске услуге у вези са процедурама за упис у средњу школу. Свакако, све захтеве ћете моћи и на стари начин да поднесете, непосредно у школи.

Професионална оријентација- вебинар

Поштовани родитељи,

ево једног бесплатног и корисног вебинара који вам може помоћи да пружите подршку својој деци у припремама за завршни испит и процесу доношења одлуке о избору школе коју ће уписати.

Prijava za vebinar „Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja“

2.6.2020. године

КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020. ГОДИНУ И УПИСА УЧЕНИКА У СРЕДЊУ ШКОЛУ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

Календар уписа 2019/20

15.05.2020.године

ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА ЗА УПИС У СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ОДЕЉЕЊА

Ученици који су се пријавили за полагање пријемних испита за упис у специјализоване средње школе и одељења треба да изврше додатне пријаве за конкретну школу коју желе да упишу. То се односи на ученике који уписују Математичку, Филолошку и Карловачку гимназију, као и на ученике са посебним способностима за математику, физику, рачунарство и информатику, биологију и хемију, географију и историју, сценску и аудио-визуелну уметност, ученике са посебним способностима за филолошке науке, ученике који део наставе остварују на страном језику, музичке, балетске, ликовне и друге.

одатна пријава се врши попуњавањем обрасца Пријава за полагање пријемног испита која се налази на следећем линку http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc

Попуњену пријаву послати на мејл адресу школе коју желе да упишу. У тексту мејла навести и генерички број који је добијен при онлајн пријављивању. Списак школа са мејл адресама налази се на следећем линку http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/SPISAK-ŠKOLA-ZA-KOJE-SE-POLAŽE-PRIJEMNI-ISPIT-LINK-2.xlsx

Школа потврђује пријем Пријаве за полагање пријемног испита.

Ученици који нису успели да изврше онлајн пријаву или се нису уопште пријавили, могу да се пријаве попуњавањем и штампањем обрасца Пријава за полагање пријемног испита http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc, који предају у школи коју желе да упишу.

Пријављивање за полагање пријемних испита (слањем мејла или директно) обавља се од 18. до 21. маја 2020. године.

Полагање пријемних испита врши се у школи која има одређени образовни програм/профил, сем за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ одељења). За ова одељења пријемни испит ће се организовати у 16 гимназија на територији Републике Србије. Списак школа где ће се полагати пријемни испит биће објављен након извршених пријава и сагледавања просторних капацитета гимназија који обезбеђују епидемиолошку безбедност.

Предаја спортске документације за Спортску гимназију и одељења ученика са посебним способностима за спорт реализоваће се 8. и 9. јуна у школама које имају ова одељења.

Календар активности за спровођење пријемног испита за упис у средњу школу за школску 2020/2021. годину се налази на линку http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/KALENDAR-PRIJEMNIH-ISPITA-LINK3.xls.

Преузето са сајта Министраства просвете, науке и технолошког развоја.

 

___________________________________________________________

31. 3. 2020.

УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ УЧЕНИКА СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА

Према упутству Министарства просвете, пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у школе за ученике са посебним способностима, обавља се електронски, путем веб пријаве на адреси https://prijavazaprjemni2020.mpn.gov.rs/

Пријављивање је  од 31.03.2020. до 07.04.2020. године.

Допис можете бидети овде.

  • Девета гимназија и ове године уписује 2 специјализована одељења. Једно ИТ одељење, као и прошле године, али и ново одељење за ученике надарене за историју и географију намењено пре свега друштвењацима. Детаљне информације о овом профилу, као и наставни план за све четири године, могу видети на нашем сајту  devetagimnazija.edu.rs . Заинтересовани ученици за специјализована одељења треба да се пријаве на веб страници Министарства prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs .
  • Пријављивање за пријемни испит за билингвална одељења (енглеско и француско) у Десетој гимназији ,,Михајло Пупин” на Новом Београду је почело 31. марта и трајаће до 7. априла. Пријавa такође преко prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs Пријава и пријемни испит су бесплатни. Не пропустите прилику!
  • ВАЗДУХОПЛОВНА АКАДЕМИЈА: Електронско пријављивање ученика за полагање пријемног испита из енглеског језика за билингвална одељења у Ваздухопловној академији за упис у наредну школску 2020/2021.годину, такође на  https://prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs/.  Ваздухопловна академија је јединствена ваздухопловна школа у систему дуалног образовања Републике Србије. Ђацима се нуди могућност учења кроз рад у ваздухопловним компанијама, али и усавршавање стручних компетенција кроз “Erasmus” пројекте и интеркултуралне размене ученика. На следећем линку, налази се кратка презентација школе https://drive.google.com/file/d/1wMNzyMVPT-TsVzihdbQaZpT1edemjjsp/view?usp=drive_web Сви заинтересовани ученици могу добити информације на следећи контакт: Старчевић Зорица 062 8031 740 .

ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Оно што сваког ученика осмог разреда очекује је Завршни испит и упис у неку средњу школу по избору.

Информације о завршном испити 2019/20. школске године биће објављене благовремено.

Да би се што боље припремили за оно што Вас очекује требало би да будете добро информисани.

Први корак је добро спознати своје способности и уклопити их са сопственим жељама, али и потребама које у друштву владају. Ту ће Вам помоћи информације о професионалној орјентацији на нашој страници:

Професионална орјентација

Други корак је да се упознате са средњим школама и смеровима које оне нуде. Треба добро обратити пажњу и на предмете који се у одређеним смеровима изучавају, јер ће Вам некада једино то бити правац којим ћете се руководти у избору смера у одређеној средњој школи.

Трећи корак је упознати се са правилима бодовања и границама за упис у те школе које сте одабрали. То ћемо накнадно објавити када Министарство буде донело коначну одлуку.

За претходна два корака Вам могу помоћи информације са следећег линка.

Четврто и најважније је што боље се припремити за Завршни испит.

У циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разреда, Радио-телевизија Војводине ће од 01. априла почети да на свом сајту објављује видео прилоге задатака из седам предмета, којима је обухваћено градиво за полагање мале матуре. На сајту rtv.rs, у одељку “Дигиталне припреме за малу матуру”, ученици ће имати прилику да сваког радног дана погледају избор од три до укупно две стотине задатака из математике, српског језика, биологије, хемије, физике, географије и историје.

Задаци су припремани из Збирки за припрему мале матуре од претходних година и емитовани у оквиру емисије “Ја бирам”, Програма за децу и младе, током три сезоне.

И наравно на крају изузетно битно је пажљиво и правилно опунити Листу жеља.